En nu dan een heus artikel van eigen hand ☺️

Ik reageer hiermee op de argumenten tegen kernenergie die linkse partijen gebruiken, maar ook betoog ik waarom links kernenergie juist zou moeten omarmen.

Veel leesplezier!

  • alvvayson@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Goed artikel!

    Voor windenergie, en zeker wind op zee, is het duidelijk dat de windmolens van vandaag tegen 2050 vervangen zullen moeten worden. Die wieken slijten en de staalconstructie roest.

    Maar is dat echt zo voor zonnepanelen? Na 25-30 jaar produceren ze nog steeds 80%. Dus het is meer een kwestie van aanvullen dan vervangen.

    Ik denk dat de langetermijn oplossing voor duurzame energie kernenergie + zonneenergie + energieopslag zal zijn.

    Dan heb je een vrij duurzame cyclus: voldoende kerncentrales en batterijen om de nacht stroomvraag aan te kunnen en de batterijen op te laden. Voor de ochtend piek gebruik je de batterijen om de piekbelasting op te vangen. Overdag zullen de panelen voldoende extra energie leveren om de extra vraag te voldoen en de batterijen tussen de moddag op te laden voor de avond piek en s nachts weer terug op kernenergie.

    • Emil@feddit.nlOPM
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Dank ☺️

      Dat is een mogelijkheid. We zullen het gaan zien. Ik lees inderdaad steeds meer dat PV-panelen langer meegaan dan gedacht. Ik verwacht voor ‘utility-scale’ zonneweides dat dit toch niet meer dan 30 jaar zal zijn. En energiedichtheid is dan wel een overweging: hoe lager deze is, hoe meer grondstoffen je dus nodig hebt voor dezelfde energie.