• johan@feddit.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    17
    ·
    3 months ago

    Bedankt marktwerking! Wat ben ik toch blij dat de post is geprivatiseerd. Nu krijgen postbodes slechter betaald, zijn postzegels duurder en maken rijke (buitenlandse) investeerders bakken met geld. Echt heel gaaf.

    • Vincent@feddit.nl
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      3 months ago

      Het zal vast een rol spelen, maar het valt natuurlijk ook niet los te zien van het feit dat we veel minder brieven sturen. Goedkoper zou het sowieso niet zijn geworden.

      • johan@feddit.nl
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        5
        ·
        edit-2
        3 months ago

        Maar er worden meer pakketjes verstuurd dan ooit. Daar is genoeg geld mee te verdienen en kan je brieven ook relatief goedkoop houden.

        Ik kan dit boekje aanraden: https://decorrespondent.nl/17miljoen

        Gaat onder andere over de PTT, maar ook over marktwerking in de zorg en het OV. Een deel uit het boek:

        PTT Post (het latere TPG, TNT Post en tegenwoordig PostNL) is bijna twee eeuwen eigendom van de staat geweest. In 1994 kwam daar verandering in toen het derde kabinet-Lubbers besloot het staatsbedrijf in delen te verkopen, en de postmarkt geleidelijk open te stellen voor concurrentie. Eerst voor pakketten en zware enveloppen, vanaf 2009 voor alle soorten brieven. De komst van nieuwe postbedrijven, zo was de gedachte, zou de Nederlandse postmarkt flink opschudden.

        En iedereen zou profiteren van marktwerking in de post, beloofde het kabinet. Het was dezelfde belofte die had geklonken bij de beslissing om de Nederlandse Spoorwegen op te splitsen. Door de PTT te laten concurreren met buitenlandse postbedrijven, zou de directie van de onderneming maximaal worden geprikkeld om de postbezorging beter en goedkoper te organiseren.

        De gewenste concurrentie kwam, maar niet op kwaliteit. In de arbeidsintensieve sector die de post is, werd de concurrentie voornamelijk gevoerd op arbeidsvoorwaarden. Waar TNT Post het zich als monopolist kon veroorloven om postbodes nog gemiddeld 2.200 euro bruto te betalen, moest het bedrijf nu concurreren met bedrijven die hetzelfde werk lieten uitvoeren tegen stuklonen die soms nog lager waren dan het wettelijk minimumloon van destijds, 1.550 euro bruto.

        Dat was niet vol te houden voor TNT. Om te kunnen concurreren werden in één klap 11.000 fulltime postbodes ingeruild voor 22.000 parttime postbezorgers, met aanzienlijk lagere lonen.

        • Vincent@feddit.nl
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          4
          ·
          3 months ago

          Maar er worden meer pakketjes verstuurd dan ooit. Daar is genoeg geld mee te verdienen en kan je brieven ook relatief goedkoop houden.

          Zeker, maar dan ben je nog steeds meer aan het investeren in briefbezorging, alleen financeer je dat nu door een marge te vragen op de pakketpost.

          Wat ik bedoel te zeggen is: als we net zoveel brieven zouden versturen als vroeger, was dit waarschijnlijk geen probleem geweest, ook mét marktwerking.

          • johan@feddit.nl
            link
            fedilink
            Nederlands
            arrow-up
            6
            ·
            3 months ago

            Dat kan zo zijn, maar nu is het duurder om post te versturen én verdienen postbodes minder. Je had zonder marktwerking iig kunnen zorgen dat postbodes redelijk kunnen verdienen. Nu zijn het slechtbetaalde ZZP’ers.

            Maar ik raad je echt aan om dat boek te lezen trouwens, daar staan interessante dingen in.

    • kaarslicht@feddit.nl
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      3 months ago

      Ik vroeg me af wat er met Sandd post was gebeurd. Ohja, verplicht gekocht door PostNL in 2019. Dus men moest concurreren (neem ik aan, net zoals de NS met de trein een beetje concurrentie heeft), en als concurrenten failliet dreigen te gaan dan is men bijna terug bij af, want er is alleen PostNL.

      Ik heb het boekje Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u nog niet gelezen maar ik kan me vinden in : Het antwoord: mislukte marktwerking.

      Overname Sandd door PostNL noodzaak voor continuïteit postbezorging

      Nieuwsbericht | 09-04-2021 | 17:58

      Het toestaan van de overname van Sandd door PostNL is noodzakelijk, omdat er anders een onaanvaardbaar hoog risico ontstaat voor de levensvatbaarheid en betaalbaarheid van de postbezorging in Nederland. Dat staat in een nieuw en uitgebreider gemotiveerd besluit van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) waarin vandaag met terugwerkende kracht een vergunning voor deze overname wordt verleend. Aan de toestemming zitten bovendien aangescherpte voorwaarden verbonden.

  • kaarslicht@feddit.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    3
    ·
    3 months ago

    Ja, het is zo dat minder mensen brievenbus brieven versturen want WhatsApp en meer telefoon verslaving enzovoort. Maar wanneer gaat het kwartje in Den Haag vallen dat Neo-liberaal bewind niet goed is voor iedereen, en dan vooral de wat meer kwetsbare mensen in de samenleving (En dan bedoel ik niet alleen de allerarmsten of meest kwetsbaren). Je kunt als overheid en als manager denken : “Die bejaarden die nog post willen versturen, die zijn er over een paar jaar toch niet meer, dus dan zit zo goed als iedereen aan de smart-phone” (Dus dan kunnen nog meer PostNL brievenbussen weg worden gehaald in dorpjes, en nog minder vaak brieven bezorgd) maar dat is in feite asociaal beleid vind ik. En werknemers fatsoenlijk betalen ? Het begon met uitzendbureau’s lang geleden. Nu zijn nul uren contracten en flexwerken heel gewone begrippen. En ZZP-ers die niet een heel klein deel van de werkende bevolking is zijn nog steeds een soort van risico groep. Er hoeft maar iets mis te gaan en het aantal daklozen (Alleen in Amsterdam staat de teller op 14 duizend las ik) gaat weer stijgen als een ZZP-er in de problemen komt.