• peemaa@suppo.fi
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    4
    ·
    1 year ago

    Mielenkiintoista että kansa on yhtä mieltä, puolue toista mieltä, mutta silti PS äänestettiin eduskuntaan selvin luvuin.

    Tässähän ei kysytty puoleelta, vaan äänestäjiltä, jotka sitten jaoteltiin vielä puoluekannatuksen mukaan. Puolue on varmaan äänestäjiensä näköinen, joten ps:n tapauksessa riittää et noin 20% äänestäjistä on samaa mieltä.

    Jos vain suhtautumisella rasismiin olisi merkitystä puoluevalinnassa, ps:n kannatuksella olisi paljon kasvunvaraa.

    Suhtautuminen rasismiin jakaa suomalaisia voimakkaasti. Ylen kyselyssä 48 prosenttia vastanneista arvioi, että Suomessa ei suhtauduta rasismiin tarpeeksi vakavasti. 43 prosenttia vastasi, että rasismiin suhtaudutaan riittävällä vakavuudella.

    Perussuomalaisten kannattajista peräti 90 prosenttia vastaa, että Suomessa suhtaudutaan tarpeeksi vakavasti rasismiin ja vain kaksi prosenttia kaipaa lisää toimia.

    43% on yli tuplat ps:n äänisaaliista, mut koska suhtautuminen rasismiin on vain yksi muuttuja puoluevalinnassa, ei voi odottaa että se yksin vaikuttaa puolueiden kannatukseen. Joskin se on varmaan yksi niistä mikä voi estää joitain äänestäjiä äänestämästä jotain puoluetta, ei pelkästään ps:ää.

    Rasismin hyväksyminen taas näyttää selkeämmältä, 12% kaikista ei pitänyt sitä kovin tai lainkaan tärkeänä, kun ps:n kannattajista “lähes puolet”, ei pitäny sitä tärkeänä. Kun ps:n kannatus äänestäjien keskuudessa on sen non 20%, noi on sama numero. Se voisi tarkoittaa että, jos vain yksi asia yleensäkään vaikuttaa puoluevalinnassa ps:ää vastaan, rasismin hyväksyminen olisi se.

    Rasismi ei ollut vielä vaaleissa merkittävässä osassa, vaan talous. Rasismipuheet ennen vaaleja oli sitä että puolueet kertoi kenen kanssa ne ei muodosta hallitusta. Jos kansan talousmielipiteitä heijasteltaisiin hallituskokoonpanoa vastaan, niillä olisi todennäköisesti hyvä korrelaatio. Talous on myös se mikä pitää hallituksen kasassa, jos se pysyy kasassa, koska taloustoimien tarpeellisuudesta hallituspuolueilla näyttää olevan sama näkemys.