This is an automated archive made by the Lemmit Bot.

The original was posted on /r/thenetherlands by /u/Realistic-Hospital64 on 2024-04-09 17:02:04.


Ik heb toen ik 12 of 13 was (2012/2013) een boek gelezen dat zo goed was dat ik m’n moeder het zelfs heb laten lezen, maar ik weet niet meer hoe het heet. Het was Nederlandstalig en ik vermoed door een Nederlandse, vrouwelijke schrijver geschreven.

Het gaat over twee tienermeisjes waarvan er eentje na een harde val en een bezoek aan de dokter achterkomt dat ze ongeneeslijk ziek is, volgens mij kanker, maar dit geheimhoudt voor iedereen in haar leven en geen behandeling zoekt zodat ze kan overlijden. Ze verbrandt haar dagboeken en bereidt zich langzaam voor op haar dood. Pas na haar overlijden komen we erachter wat er is gebeurd aangezien het boek is geschreven door de lens van de beste vriendin, die al die tijd geen idee had. Na het overlijden van het eerste meisje ziet de beste vriendin voor zich hoe de vriendin een vogel op haar schouder is en met haar praat.

De meeste details zijn bij mij weggevallen, ik weet nog dat de beste vriendin beschreef hoe de hiërarchie in hun school werkte en dat zijzelf bij de ‘grijze muisjes’ hoorde. Ik weet ook nog dat ze samen op een bootreisje zijn gegaan, misschien een cruise, en lagen te kletsen op loungestoelen in de zon.

Excuses voor de vaagheid, maar het is al lang geleden. Als iemand enig idee heeft welk boek dit zou kunnen zijn dan hoor ik het graag.