Dit weekend konden natuurliefhebbers doorgeven hoeveel vlinders ze in een kwartier voorbij zagen komen. Gemiddeld waren dat er vijf, tegen zestien in de beginjaren.
:( viel mij ook al op dat er weinig vlinders waren vorig jaar en dit jaar. Ik ben mijn tuin vol aan het zetten met inheemse planten om de arme insecten een beetje te helpen.
veganisme is een deel van de oplossing: vlees en melk boeren hebben heel veel ruimte nodig om de dieren te voeren, zodra de vlees(melk)industrie halveert, is er weer meer ruimte voor natuur (niet gespoten, biodiversiteit)
Laat die downvotes maar komen.
Vandaag een erg interessant artikel bij de NOS :
Een paar stukjes eruit geknipt en geplakt hier :
Dit probleem wordt natuurlijk niet zomaar opgelost door je achtertuin te vergroenen, erkent Kars Veling van de Vlinderstichting. Desalniettemin “heeft het absoluut nut. En een heleboel maatregelen voor meer vlinders pakken ook voor andere insecten positief uit.”
Niet elke plant die je in een tuincentrum kNiet elke plant die je in een tuincentrum koopt, bevordert de biodiversiteit. Veling en Biesmeijer raden mensen aan zo veel mogelijk bloemen, struiken en bomen aan te schaffen die biologisch zijn geteeld, oftewel niet bespoten met bestrijdingsmiddelen.oopt, bevordert de biodiversiteit. Veling en Biesmeijer raden mensen aan zo veel mogelijk bloemen, struiken en bomen aan te schaffen die biologisch zijn geteeld, oftewel niet bespoten met bestrijdingsmiddelen.
De twee kenners roepen mensen op geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken in hun tuin. “Het is eigenlijk een no brainer, maar zulke middelen worden veel verkocht”, zegt Biesmeijer, die ook hoogleraar Natuurlijk en Kapitaal is aan de Universiteit Leiden.
‘Hortensia is waardeloos’
Een hortensia lijkt misschien de ideale plant voor een vlinder. Toch is hij dat zeker niet, legt de hoogleraar uit. “De grote bloemen van een hortensia zijn zo ver doorgekweekt dat ze geen stuifmeel of nectar meer bevatten. We kunnen het leuk vinden of niet, maar ze zijn waardeloos voor de biodiversiteit.”
Goed dat ze benoemen dat cultivars (de doorgefokte bloemen) en bespoten planten niet helpen. Jammer dat ze niet benoemen dat inheemse planten van autochtoon materiaal verreweg het beste zijn, dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen en die gekweekt worden uit Nederlands zaad zodat we de lokale genen in stand houden. Pvv mentaliteit in de tuin dus: eigen plantmateriaal eerst!
Het is de moeite waard om te onderzoeken wat er van nature in jouw gemeente voorkomt en dat in te zaaien of aan te planten. Verder idd rommel laten liggen, dode stengels laten staan. Dat is beter dan zo’n bamboe insectenhotel kopen bij de action.
De laatste tijd heb ik een paar vlinders gezien maar het is een groot verschil met vele jaren terug. Hetzelfde betreft bijen. Gisteren zag ik wel twee libellen samen zitten wat niet zo vaak gebeurd. Misschien dat projecten als https://visdeurbel.nl de band tussen natuur en mens wat kunnen versterken.
Het lijkt iedereen zo weinig te doen om me heen. Je ziet de levende wereld gewoon keihard achteruit hollen, en we gaan allemaal vrolijk door met ons leven…
Zou iemand anders die naar jou kijkt wel het gevoel hebben dat het jou veel doet?
Zo niet, dan is het misschien gewoon niet zo zichtbaar, maar dan hoeft het niet te betekenen dan het men niets doet 🤞
Ja :( Als mensen heel druk bezig zijn met hun telefoons dan kan men ook geen oog voor natuur hebben. Op de fiets, lopend, zittend, in trein en bus, de meeste mensen hebben vooral een speciale band met hun telefoon, zo krijg ik de indruk. Misschien moeten Natuurmonumenten, Jeugdjournaal, boswachters, en clubs als Natuur & Milieu met hulp van anderen zorgen dat goede filmpjes viraal gaan op TikTok en YouTube.