Už jste sáhli po klimatizaci? Nebo máte doma příjemně i bez?

Každý rok v létě si říkám, že si přes zimu nechám nainstalovat plnotučnou klimu. Pak příjde zima, a pro změnu si řeknu že to nebylo tak strašné. Příjde léto, a zase na novo. Nakonec jsem si musel koupit aspoň mobilní klimatizaci, abych měl aspoň při práci komfort.

  • slampisko@czech-lemmy.eu
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    My jsme se rozhodli, že to slunko vůbec nepustíme domů, tak máme za jižními okny do zahrady venkovní žaluzie. Když je venku pětatřicet (na jihu Moravy žádná extra vzácnost), tak už to začíná být na pokraji snesitelnosti (doma pak je třeba 27-28 °C – krátkodobě pohoda, celý den opruz), ale jinak je to super. Když se dojde z venku, tak je doma jak vyklimováno 🙂

    Když už to ale přesto začne být doma k nesnesení, tak mám v mrazáku dvě PETky vody; napustím lavor, dám do něj nohy a jednu tu PETku a je mi hned příjemněji (dělám často z domu a sedím u PC, tak je to pro mě ideální lokální chladítko). Jak to přestane fungovat, tak jen vyměním PETky.

    A další fajn opatření je plastová káď (500l) na zahradě naplněná studniční vodou (12-15 °C těsně po napuštění), při těch nejbrutálnějších vedrech tam se ženou i děckama skáčeme několikrát denně. Můžu doporučit, pokud na to máte prostředky 👍

    • HangingFruit@czech-lemmy.euOPM
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Venkovní žaluzie jsou můj sen, a ne jen na léto, ale i zimu, abych si je mohl nechat automaticky zvedat s budíkem. Bohužel nežiju ve svém, takže investice do cizího držím na absolutním minimu. Což vylučuje i poslední část, káď na zahradě.

      Lavor se studenou vodou mě upřímně nikdy nenapadl, a zní to jako skvělý nápad, nechápu že mě to ještě nenapadlo. Díky za tip!

  • SillyBanana@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Doma to je snesitelne i bez klimy. Shodim ze sebe vetsinu obleceni, podle toho kdo je doma, a pustim na sebe vetrak. Tak je v poho i soucasnych 30 co mam doma. Problem nastava, az kdyz musim delat neco, u ceho nejde sedet, nedej boze varit.

  • headlesscyborg@czech-lemmy.eu
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    11 months ago

    Mám bohužel doma od května do září 30 stupňů. Okna na západ. Chtěl jsem to řešit klimou, ale nakonec stejně plánuji stěhování a možná ji pořídím tam. Můj letošní rekord je 33°C.