Zo, dat was echt een van de slechtere wedstrijden in een tijd. Meer dan terecht verloren, had er van te voren een goed gevoel over maar dat was duidelijk wishful thinking:)

Ik denk niet dat individuele spelers bespreken heel veel zin heeft deze wedstrijd, er zat geen lijn in en er is niemand die echt een goede wedstrijd gespeeld heeft. Zelfs onze 17-jarige rots in de branding heeft echt beduidend betere wedstrijden gespeeld dan gister. Twente was, op een kleine 20 minuten in de tweede helft na, veel beter en het had ook zeker 5-1 kunnen zijn.

Ok, prima, Twente is een goede tegenstander en Ajax in opbouw en duidelijk was hier duidelijk nog niet tegen opgewassen. De vraag is, wat nu?

Ik weiger mee te gaan in de hetze richting de spelers/Mislintat die opzichtig door sommigen (Telegraaf) en minder opzichtig door anderen (Vermeulen) gevoerd wordt. Persoonlijk vind ik het een verademing dat er door iemand op een onderbouwde manier naar aankopen gekeken wordt, dat er niet wordt gehaald op basis van naam maar op basis van potentie en statistieken. Clubs als Brighton laten zien dat dit werkt en het lijkt me een van de weinige manieren voor Ajax om eventueel ooit nog aan te gaan haken bij de Europese (sub) top. Stuttgart, daar waar Mislintat hiervoor TD was, staat momenteel 4e in de Bundesliga met veel van zijn aankopen. Hij heeft aangegeven van te voren meerdere transferwindows nodig te hebben, ik hoop van harte dat hij dit ook gaat krijgen.

Ik begin wel echt te twijfelen over Steijn. Dat dingen niet lekker lopen snap ik en ik denk ook niet dat je van hem kan verwachten dat er een flitsend Ajax voor de dag komt. Dat er geen helder uitgevoerde tactieken te bespeuren zijn snap ik ook nog enigzins, al zou je zeggen dat die enorme gaten die Berghuis terecht aanstipte in zijn interview ook opgevuld kunnen worden en hij zijn spelers tijdens de wedstrijd wat opzichter kan coachen om dan aan te sluiten. Of dat het opstellen van Rensch om de gehele rechterflank te bestrijken met een Akpom op rechtsbuiten van te voren ook al niet zo’n heel goed idee leek en het ook niet bleek te zijn. Maar dit ging kennelijk op de training erg goed 🤷

Waar ik niet bij kan is waarom hij gister als reactie op de vraag waarom Vlap zo vrij stond eigenlijk direct Mannsverk en Tahirovic affikt. Mannsverk speelt zijn eerste wedstrijd en is in totaal 5 dagen oid op de club geweest. Waarom ga je daar als zijnde de trainer niet voor staan en zeg je niet: “Ja, dat ging niet goed, Vlap stond vrij. We hadden gehoopt dit op te vangen met Mannsverk en Tahirovic maar dat pakte niet zo uit als we van te voren bedacht hadden.” Dan geef je alsnog aan dat je er heus wel aan gedacht had dat Vlap daar wel eens continu de vrije man kon gaan worden maar fakkel je niet gelijk je jongens af. Dit begint een beetje een patroon te worden nu en dat bevalt me echt helemaal niet.

Ik had gehoopt dat Steijn het defensief dicht zou timmeren en vanuit daar rustig aan zou gaan werken aan een lekker spelend Ajax. Ik hoop nog steeds dat dat zijn focus gaat worden. Als Marseille en Feijenoord een slachting gaan worden dan weet ik niet of je nog uit de negativiteit kan komen. Misschien maar eens met deze selectie naar een 5-3-2 gaan kijken?

Thoughts?

  • johan@feddit.nlM
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    10 months ago

    Volledig met je eens, over de tijd die Mislintat nodig heeft en de twijfels over Steijn.

    Dat afvallen van zijn spelers snap ik totaal niet. Hij moet zijn team in bescherming nemen maar in plaats daarvan gebruikt hij ze als schild. Neemt niet genoeg verantwoordelijkheid naar mijn idee.

    Nu allemaal verhalen over een eventueel ontslag van Steijn. Zou ik heel raar vinden en niet goed. Ik denk ook vooral een verhaal eigenlijk.

    5-3-2 ben ik niet op tegen met deze selectie. Geen rechtsbuiten, wel wingbacks en Bergwijn kan niet echt slechter dan nu dus probeer het maar in de spits.

    Lees trouwens net over Mislintat en een shady iets in de deal voor Sosa. Wat een chaos daar zeg, het is ongelooflijk.

    • CaliguLlama@feddit.nl
      cake
      OP
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      10 months ago

      Zoals vaak ben ik het met je eens:)

      Ik denk ook vooral een verhaal eigenlijk

      Ja ik denk het eigenlijk ook. Het stuk van Freek Jansen is eigenlijk een samenvatting van hearsay vanuit een paar bronnen binnen de club. Welke bronnen dat zijn weten we niet, heb niet het gevoel dat deze geheel onpartijdig in de wedstrijd staan. Ik heb het een paar keer gelezen (althans de gekopieerde versie op Showtime) en het wordt mij in de meeste gevallen niet duidelijk naar wie ik aan het luisteren ben. Waarom schrijf je over hoe het aanstellen van Kroes gegaan is en quote je daar iemand, maar stel je daar geen reactie of quote van Eringa tegenover? Hoe kan je schrijven dat Kroes niet onder de indruk is van de werkwijze van Mislintat terwijl Kroes a) nog niet begonnen is en b ) zichzelf niet mag uitlaten over Ajax ivm een concurrentiebeding? Hoe kan je dan ooit controleren of hetgeen je opschrijft de mening van Kroes is of de mening/agenda van de persoon die dit je verteld?

      Ik zou het me kunnen voorstellen dat Mislintat Steijn zou willen ontslaan, het zou te verdedigen zijn op basis van Steijn’s uitlatingen mbt de spelersgroep en Mislintat en zou het misschien zelf ook niet erg vinden. Vraag me af of het waar is inderdaad.

      Lees trouwens net over Mislintat en een shady iets in de deal voor Sosa

      Als ik het goed begrijp is het minderheidsaandeel van de zaakwaarnemer van Sosa in het bedrijf van Mislintat onderbelicht geweest tijdens de aankoop.

      Als Mislintat iets heeft gedaan wat niet kan omdat Ajax een beursgenoteerd bedrijf is dan is dat dom van hem geweest en dan zullen daar misschien consequenties aan verbonden moeten zitten.

      Maar hoe hij nou al sinds zijn aanstelling stelselmatig helemaal kapot geschreven en gepraat wordt is werkelijk ongelofelijk. En op basis van wat? Niemand kan nu nog oordelen over de aankopen, naar mijn idee (en gelukkig ook die van Menno Pot) heeft hij tot nu toe precies gedaan wat hij zou moeten doen: salarishuis omlaag, schoon schip maken in de selectie, nieuwe trainer aanstellen en scouting op orde maken.

      Het valt me echt zo tegen van de sportjournalisten in Nederland. Dat de Telegraaf met als feiten gepresenteerde opinie komt was nog wel te verwachten, maar er is werkelijk geen talkshow tafel waar men niet over elkaar heen struikelt om de spelers van Ajax, Mislintat en sinds deze week ook Steijn een beetje, helemaal af te maken. Er is op een incidentele Kwakman, Mulder of Pot bijna geen genuanceerd geluid te horen. Zelden hoor je feiten, mensen verdiepen zich niet in de spelers waar ze wel al een mening over hebben. Er is niemand die als analist zegt: nou x had ik nog nooit van gehoord, dus ik heb 10 van zijn laatste wedstrijden terug gekeken en dit is wat hij wel/niet kan. Het is alleen maar: we kennen x niet, maar x zal wel niets zijn anders had x wel op een hoger niveau gespeeld/ er zijn jeugdspelers die minstens even goed zijn als x/ ik ken x niet maar ik heb er een hard hoofd in. De enige die ik dat heb horen doen was notabene Pierre van Hooijdonk over Chuba Akpom in Studio Voetbal, waarin hij zoiets zei als: ik heb al zijn goals terug gekeken van afgelopen seizoen en dat is er eentje hoor.

      Zucht, ik ben een beetje gefrustreerd😅

      • johan@feddit.nlM
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        10 months ago

        Frustratie is niet goed! Maar ik stel je comments enorm op prijs, altijd leuk om het over ajax te hebben, zeker als het op een normale en doorgedachte manier gaat :)

        Wel een chaos is het bij Ajax zeg! De pers is wel echt vuil bezig, wat je zegt is volledig waar. De Branie podcast vind ik daarom ook heel fijn. Niet omdat ze pro-ajax zijn, maar omdat ze echt een stuk meer nuance en context plaatsen. Op de NOS was er een video over wat Mislintat zou hebben gedaan met een criminoloog. Alsof er iemand is vermoord ofzo. Laten we alsjeblieft even wachten tot er wat meer bekend is. Ook over de spelers. Dit team is totaal nieuw, geef ze meer dan een paar weken voordat je ze afschrijft.

        Vanavond gaat heel interessant worden. Marseille ook volledig onstabiel, maar ik weet niet of ajax zelf de laatste paar dagen veel vooruitgang heeft kunnen boeken qua tactiek / samenspel / enz. Ik hoop dat Steijn nog wel het respect heeft van ze. Bij Schreuder was dat in no time verdwenen volgens mij.

        Één overwinning kan het hele sentiment wel volledig omslaan, zeker zo’n Europese thuiswedstrijd. Lekker voetbalweer, prachtig nat veld en hopelijk een kolkende arena… Tegen beter weten in ben ik optimistisch.

        Wie zie jij trouwens graag rechtsbuiten? Akpom was geen succes. Berghuis kan, maar speelt daar al een tijd niet meer. Forbs speelde er één wedstrijd maar ook geen groot succes geloof ik. We hadden het eerder over 5-3-2 en het is echt geen gek idee.

        • CaliguLlama@feddit.nl
          cake
          OP
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          edit-2
          9 months ago

          altijd leuk om het over ajax te hebben

          Zeker! Ik heb het idee dat er nog een paar mensen zijn die wel eens meelezen, die wil ik ook van harte uitnodigen om zich te mengen in de discussie!:)

          De Branie podcast vind ik daarom ook heel fijn.

          Same here! Pak Schaal vind ik al een jaar of anderhalf echt steeds minder worden, was nooit inhoudelijk heel hoogstaand maar ik had vroeger nog wel eens het idee dat Jansen zinnige dingen zei. Dat heb ik steeds minder. Pot en Sintenie zijn inhoudelijk echt veel sterker en wat je zegt, de nuance is daar gewoon altijd aanwezig.

          Over de media an sich, gisterochtend heb ik even zitten tellen: van de eerste 10 artikelen op de NOS sport pagina gingen er 6 over Mislintat/Ajax, bij VI was dat niet anders en Telegraaf lees ik niet maar via showtime krijg je nog wel genoeg mee. Alle registers zijn echt helemaal opengetrokken overal. Ik vraag me af of Mislintat dit gaat “overleven”, wat de uitkomst van het onderzoek ook is.

          Wie zie jij trouwens graag rechtsbuiten?

          Forbs ;) Haha nee dat is flauw met de kennis van gisteravond. Maar persoonlijk had ik verwacht dat Mikautadze daar zou gaan spelen met dan Forbs ‘laatste 30 min ren de afgematte tegenstander er maar even lekker uit optie’. Mikautadze krijgt echter om mij nog onduidelijke. Heb ook meerdere comments gelezen op AS dat mensen met Franse connecties zich geen idee hebben waarom Mikautadze er niet in stond gister. Hebben hem daar kennelijk vrij hoog zitten.

          5-3-2

          Ja ik denk dat 4-3-3 met deze selectie niet optimaal is. Sosa en Gaaei zijn allebei verdedigend zwak maar de een heeft een schitterende traptechniek en de ander kan de hele wedstrijd blijven gaan. Hato en Sutalo met daarvoor een van de Mannsverk/Tahirovic/Vos/Taylor opties is defensief niet sterk genoeg heb ik de indruk momenteel. Ik denk dat als je kiest voor 5-3-2 (of 3-4-3) met dan als meest defensieve lijn Avila, Hato en Sutalo en als wingbacks Sosa en Gaaei dat het team dan echt veel beter uit de verf gaat komen. Ik zou zelf dit wel willen zien:

          a: Bergwijn, Brobbey, MIkautadze m: Sosa, Mannsverk/Tahirovic, Berghuis, Gaeei v: Avila, Hato, Sutalo

          Wat jij?

          Edit: ik zie net deze analyse van Ozturk en Zwart van de VI. De eerste 20 min gaan over het spel van Ajax en dan niet op de individu maar op het team. Ik vond het erg interessant:) https://www.youtube.com/watch?v=frihBiqssaQ