Jotain järkeä sentään löytyy päättäjiltäkin.

Suuri valiokunta katsoo liikenne- ja viestintävaliokunnan tavoin, että jatkoneuvotteluissa on erityisen tärkeä varmistaa, etteivät tunnistamismääräykset johda päästä päähän -salauksen tai muiden vastaavien tietoturvatoimenpiteiden yleiseen heikentämiseen, purkamiseen tai käytön rajoittamiseen ja tätä kautta viestinnän sekä viestinnän palvelujen tietoturvan ja kyberturvallisuuden tason heikkenemiseen.

Lisäksi valiokunta katsoo, että ehdotusta ei voida kannattaa sellaisessa muodossa, että se sallisi massavalvonnan. Valiokunnan mukaan valvontaa pitäisi tehdä ainoastaan tunnistettuihin kohteisiin, eikä siis koko kansan tasolla. Eli valiokunta tyrmäsi ehdotuksen siitä, että kaikkien ihmisten kaikkia viestejä aletaan skannaamaan, josko sieltä löytyisi jotain epäilyttävää.

EU-maat äänestävät ehdotuksesta lokakuun lopulla. Tuolloin ehdotus menee läpi, mikäli sitä ei vastusta sellainen määrä maita, jotka edustavat yhteensä vähintään 35 prosenttia EU-kansalaisista.

  • QuentinCallaghan@sopuli.xyzM
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    20
    ·
    1 year ago

    Pelkäsin että Suomessa päättäjät olisivat menneet jekkuun “ajatelkaa lapsia”, mutta he eivät olekaan niin kujalla mitä luulin.

    • brewbellyblueberry@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      13
      ·
      edit-2
      1 year ago

      "Valiokunta kehui CSAM-esityksen taustalla olevaa ideaa, eli lasten suojelua verkon vaaroilta:

      “Suuri valiokunta katsoo, että asetusehdotuksella on erittäin painava tavoite tehokkaasti ennaltaehkäistä ja torjua lapsiin kohdistuvaa verkkovälitteistä seksuaaliväkivaltaa EU-tason toimin. Valiokunta pitää tärkeänä, että EU-tasolla syntyy selkeä ja sitova oikeudellinen kehys, jolla voidaan tehostaa hyväksikäytön havaitsemista, ilmoittamista ja poistamista. Valtioneuvoston tavoin suuri valiokunta painottaa lapsen edun merkitystä, kun punnitaan ehdotuksen eri osien suhdetta perustuslakiin ja perus- ja ihmisoikeuksiin.”

      “Lisäksi valiokunta katsoo, että ehdotusta ei voida kannattaa sellaisessa muodossa, että se sallisi massavalvonnan. Valiokunnan mukaan valvontaa pitäisi tehdä ainoastaan tunnistettuihin kohteisiin, eikä siis koko kansan tasolla.”

      Ehkä olen (ja siis kyllä olen) pessimisti ja en luota siihen että jos kerta ajatuksena on että “tuollaisenaan” sitä ei hyväksytä, mutta vähän jätetään tuolla tavalla epämääräisesti auki että “tunnistettuisiin kohteisiin” voitaisiin kohdistaa ko. valvontaa, niin miten se muuten tapahtuu kuin takaporttien avulla jotka jonkun erityisluvan tai vastaavan kanssa voitaisiin sitten purkaa, koska eipä se nyt ihan hirveästi ihmisten yksityisyyden tai tietoturvan kannalta asiaa muuta - aina jos jotain voidaan väärinkäyttää, sitä käytetään väärin, oli se taho sitten rikollinen tai valtio.

      Toivon, että luen rivien välistä vähän liian kyynisesti ja vaikka tässä vähän voi pienesti huokaistakin niin kyllä mulla ainakin foliohattu vielä pysyy tiukasti päässä.

      • Kryomaani@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        10
        ·
        edit-2
        1 year ago

        Toivon, että luen rivien välistä vähän liian kyynisesti ja vaikka tässä vähän voi pienesti huokaistakin niin kyllä mulla ainakin foliohattu vielä pysyy tiukasti päässä.

        Et lue, kun huomioi että nykyiset hallituspuolueet ovat EU:ssa samoissa blokeissa kun ne jotka tätä koko asetusta ajavat. Olin rehellisesti todella yllättynyt että valiokunnan linjaus oli tämä nykyhallituksesta huolimatta, mutta en pidättäisi hengitystä etteikö takki kääntyisi välittömästi tosipaikan tullen jos vastaavasta laista pitäisi äänestää. Tämä on kuitenkin nykyisen oikeistohallituksen märkä uni.

        • shami1kemi1@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          2
          ·
          edit-2
          1 year ago

          Et lue, kun huomioi että nykyiset hallituspuolueet ovat EU:ssa samoissa blokeissa kun ne jotka tätä koko asetusta ajavat.

          Puhunet varmaan EPP:stä ja ECR:stä. Vaikkakin etenkin EPP:ssä tälle asetukselle löytyy kannatusta, on siellä myös kritiikkiä ja vastustusta esimerkiksi S&D:n (johon SDP kuuluu), EU-parlamentin Vihreiden yms. kanssa. Jos mitään, niin suuri pusku tulee Uudistuva Eurooppa-ryhmän tyypeiltä, kuten yllä olevassa artikkelissa esitteillä olevalta Belgian MEP:iltä Hilde Vautmansilta. Uudistuva Eurooppa (Renew Europe) on ryhmä joihin kuuluu Suomesta Keskusta ja RKP.

          Tiedä tosin sitten että miten Euro-parlamenttiryhmät hoitavat homman sitten kun aika tulee, mutta saa nähdä että tuleeko MEP:itä järkiinsä. Tästä kannattaa pitää ääntä, mutta ei tässä kannata ihan epätoivoon vaipua asian suhteen, vaikka sattuisikin vihaamaan nykyhallitusta.