Hej alle,

Jeg kunne godt bruge nogle råd til, hvor man skal købe kød og andre animalske produkter, hvis man gerne vil være sikker på, at dyrene har haft et ordentligt liv og en værdig død.

Jeg har altid valgt konventionelt opdrættet kød, når jeg stod ved køledisken i Rema. Jeg vidste nok godt, at dyrevelfærd og svinekød på tilbud til 25kr/pundet ikke hænger sammen, men har lukket øjnene for det og trøstet mig med, at jeg trods alt køber økologiske æg.

Nu læste jeg en artikel i sidste uges Weekendavisen om den danske kødindustri. At det står sløjt til med dyrevelfærd i konventionelle dyrebrug var ikke overraskende, men økologiske drifter lød nu heller ikke til at være paradis for grise, køer og fjerkræ.

Jeg er nået dertil, at jeg gerne vil betale det ekstra for at få kød fra dyr, som har haft det godt, og så spise mindre af det. Her tænker jeg bl.a. på køer, der ikke er taget fra deres mor efter få uger, og som har levet en stor del af deres liv på marken, grise som ikke har levet i overfyldte stalde, fået klippet halen, er blevet kastreret eller fået store mængder medicin, samt kyllinger, der er langsomt voksende og ikke har levet i overfyldte staldbygninger. Jeg tænker også på dyr, der er slagtet lokalt.

Jeg har prøvet at Google mig til svar, men det er en jungle lige fra sider der opfordrer til veganisme til Danish Crown der bryster sig af deres høje dyrevelfærd… Så hvor skal man købe sit kød, hvis man gerne vil sikre sig ovenstående og ikke ønsker at blive vegetar? Gårdsbutikker? Den lokale slagter? Menu? Jeg bor i det nordlige Aarhus, så konkrete steder tages i mod med kyshånd.

Min families kødforbrug er primært kyllingebrystfilletter, hakket kylling og hakket oksekød samt engang imellem svinemørbrad. Derudover er leverpostej og hamburgerryg et fast punkt på indkøbssedlen, da vi er en børnefamilie, og jeg tænker ikke at Stryhns og Tulip er mestre i dyrevelfærd.


Dette indlæg blev automatisk arkiveret af Leddit-botten. Vil du diskutere tråden? Tilmeld dig på feddit.dk!

The original was posted on /r/denmark by /u/Rogozjin86 at 2024-03-27 12:30:48+00:00.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Zatea-dk at 2024-03-27 12:53:27+00:00 ID: kwswjus


    meld dig ind i et kvæglau, så vælger du en kalv og ser den vokse op og når den er stor nok, så får du noget kød. Vælg din æg producent efter hvordan hønsene har det, skal dem der har dem på evig påskejagt hver gang der skal findes æg, så er det et godt sted :-)

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    JedediahCornslinger at 2024-03-27 12:51:46+00:00 ID: kwsh0db


    Respekt for at du tager dyrevelfærden alvorligt. Alt for mange er slet ikke opmærksomme på, at de fleste landbrugsdyr vokser op under forfærdelige forhold.

    Jeg har indtil videre ikke kunnet finde noget bedre bud end at gå efter økologiske produkter. Desværre er det ret dyrt, så det er værd at tænke over eksempelvis at blande flere grøntsager i kødsovsen, dellerne og hakkebøffen, for at ‘strække’ kødet lidt.

    Selv er jeg faktisk gået hen og blevet næsten vegetar. Jeg kan slet ikke forsvare landbrugets umoralske behandling af dyr. Og så er der selvfølgelig hele klimadiskussionen, vi skulle jo gerne efterlade et nogenlunde velfungerende økosystem til vores unger.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    KosmonautMikeDexter at 2024-03-27 12:47:49+00:00 ID: kwsggg3


    Hej

    Jeg er på den samme rejse som dig, og jeg har et par anbefalinger:

    Køb små æg fra økologiske høns. Jo større æggene er, desto flere brækkede brystben har hønsene, uanset om de er øko, fritgående eller konventionelle.

    Køb svinekøb fra Birthesminde. Jeg tror ikke der findes grise i dansk kødproduktion der har det bedre end dem. Det er dyrt, men gud, en vild produktion de har kørende.

    Jeg har også bestilt kød fra Kødbilen nogle gange. Det er økologisk, og så kan man ofte få nogle ikke helt almindelige udskæringer, som indmad f.eks. hvilket både er sundt og bæredygtigt, da der er mindre salg i den slags. Og så er det ofte også billigere.

    Men først og fremmest vil jeg anbefale at du bliver bedre til at lave kødfri mad. Ikke fordi du skal til at være vegetar, men fordi kød fra dyr der har haft det godt, koster mange penge. Så kan man lave mad med kød når man kan prioritere det.

    Jeg laver også flere pastaretter og lignende, hvor kødet spiller en stor rolle, men hvor der faktisk er meget lidt af det. Kødet i en klassisk carbonara er jo nærmest et krydderi mere end en hovedingrediens. Det samme med n’duja på en pizza.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      6 months ago

      Cerenia at 2024-03-27 14:40:41+00:00 ID: kwsyclr


      Husk at der bliver gasset 7 milliarder hanekyllinger i æg industrien årligt i Danmark. (De er overflodsprodukt) Hvis man ikke er klar over det.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    KindlyInvestigator42 at 2024-03-27 12:40:44+00:00 ID: kwsfhgm


    start med at kig på om produktet har samtlige velfærds mærker, du kan eventuelt læse om hvad de forskellige mærker betyder.

    Ved ikke lige om du bor i lejlighed eller hus, men ellers kan du da opdrætte dine egne høns, alt efter hvad kommunens regler selvfølgelig er, der er mange byer hvor man godt må opdrætte høns.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Pure-Possession-3657 at 2024-03-27 12:51:38+00:00 ID: kwsgzmh


    Jeg har været både vegetar og veganer (pga. dyrevelfærd) og i min optik er gårdbutikker ofte bedst - både fordi dyrene kan have mere plads og kan komme på græs men også fordi de kan blive aflivet der hvor de græsser fremfor på et slagteri. Her kan man jo forhøre sig i butikken hvordan forholdene er for deres dyr. Generelt går jeg altid efter øko-mærket, da der er forskellige krav til dyrevelfærd der (udover at foderet skal være øko). Eks. Hvor meget plads der skal være pr. dyr, hvor mange dage om året dyrene skal være ude samt hvor stor en besætning maksimalt må være. Mener også at Frilandsmærket har samme krav, de er bare ikke helt så høje :)

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Fine-Database7716 at 2024-03-27 12:44:37+00:00 ID: kwsg0hs


    øko mærkning?

    kig evt rundt hvor du bord - nogen gårde har privat salg af kød, igen ved en højere pris end ved supermarkedet, men med drastisk højere dyrevelfærd. Mine forældre køber et halvt lam om året fra en gård i nord-jylland (de leverer) på den måde. smager godt, og med god samvittighed

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    lenabmth at 2024-03-27 13:14:43+00:00 ID: kwskb2b


    Dyrlægestuderende her… det er stort set umuligt at købe etisk kød.

    Kalve må tages fra deres mor efter 12 timer konventionelt, og 24 timer økologisk. Grise må egentlig ikke halekuperes men 90% bliver det fordi de får lov til det alligevel. Antibiotikaforbruget er heldigvis faldende, og det bruges ikke længere forebyggende, men det bruges stadig en del, også for øko. Kyllinger som ikke vokser hurtigt giver ikke nogle penge i kassen, og selv de mest etisk opdrættede masseproducerede kyllinger har ingen plads.

    Den eneste helt etiske mulighed er at spise vegetarisk desværre. Eller udelukkende køre til Lars tyndskids marker og finde en der går med kyllinger og køer i baghaven 😬

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      6 months ago

      ParadiseLost91 at 2024-03-27 13:51:51+00:00 ID: kwsq2fq


      Kvægdyrlæge her. Der er masser af etisk opdrættet kød i Danmark, men det kræver at folk er villige til at handle andre steder end Netto.

      Jeg har masser af fantastiske gårdbutikker i rimelig køreafstand. Flere af dem slagter på egen gård, så man undgår transporttid, hvilket for dyrene er et af de vigtigste punkter ift velfærd (efter min mening).

      Køb kød fra kødkvæg, først og fremmest. Det der billige hakkekød fra Netto stammer fra afdankede malkekvæg. De regler du beskriver ang hvornår kalven tages fra gælder kun malkekvæg. Hvis folk købte kød fra dyr der faktisk er lavet til kødproduktion, så er du allerede ude over det problem. Kødkvæg til kød, malkekvæg til mælk :)

      Der er SÅ meget godt, etisk produceret kød i de danske gårdbutikker, og hos lokale hobby-landmænd med eget opdræt. Mulighederne er mange, men det kræver selvfølgelig man er villig til at køre længere end den lokale døgner. Jeg har bevist valgt at bo på landet, og mulighederne er mange herude <3

      Flere webshops har også super muligheder for etisk kød, så selv byboerne kan få lov at være med. Nemlig.com forhandler blandt andet Hopballe Mølle fjerkræ.

      Det koster selvfølgelig… Jeg husker udemærket hvor dyre vores studiebøger var, jeg måtte selv leve af Netto-mad da jeg var studerende ;) Så ingen skam i det. Held og lykke med resten af studiet! Det er fedt på den anden side! :)

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        6 months ago

        Maleficent-Mirror281 at 2024-03-27 14:47:33+00:00 ID: kwszkbp


        Der er intet etisk ved kødopdræt, sorry to burst your bubble. Med mindre dyrene har fået lov til at dø af alderdom, så er det ikke etisk…

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          1
          ·
          6 months ago

          Any_Recognition_3068 at 2024-03-27 15:14:01+00:00 ID: kwt49rg


          Det der er det mindst etiske jeg nogensinde har læst (i hele verden). Der er en grund til folk afliver deres syge kæledyr inden de er så ‘heldige’ at få lov at dø af alderdom.

          • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            1
            ·
            6 months ago

            Maleficent-Mirror281 at 2024-03-27 15:18:57+00:00 ID: kwt55ry


            Okay, lad mig prøve igen, hvis du vil være sådan:

            Det eneste etiske er et dyr som dør uden smerter, frygt og som har levet et liv til fulde. Det eneste etiske er at lade være med at opdrætte dem for at myrde dem for sine smagsløgs skyld.

            Er min holdning mere klar nu?

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          1
          ·
          6 months ago

          RealFakeLlama at 2024-03-27 15:23:49+00:00 ID: kwt610s


          Vilde dyr dør ikke af alderdom. De fanges og ædes af kædæderne. Hvad er det nu David Attenbourg altid siger ‘løven fanger de unge, de syge og de gamle’. Altså, bortset fra at vi i Danmark har slået alle de naturlige jægere ihjel som kan fange en lidt større dyr end en rotte…

          Man kan godt have dyr der har et godt liv, og give dem et godt og hurtig og smertefrit død (som de ikke ville kunne få i naturen). Man skal bare langt langt væk fra konventionelt kød. Og betale ved kasse 1.

          Og kan man ikke lide tanken om at andet skal dø for at man kan leve, så har man det tough. Selv planter er jo levende. Og med mindre du har en bonderøvs køkkenhave der supplerer alt din mad (uden gødning) så slår din plante baserede mad også dur ihjel, insekter, mus, fugle, rådyr. Og laver natur ørkener med deres kæmpe marker så vigtige ting som bier og andre bestøver ikke kan leve i. Og hvad pløjning ikke smadre af liv i jorden er ikke engang muligt at nævne i en reddit kommentar. Hvordan er det nu citater fra serien Yellowstone er! ‘How cute does an aninal have to be before you care if it dies to feed you’

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        6 months ago

        TonyGaze at 2024-03-27 13:54:47+00:00 ID: kwsqjrc


        Flere af dem slagter på egen gård, så man undgår transporttid, hvilket for dyrene er et af de vigtigste punkter ift velfærd (efter min mening).

        Tjah, så må man bare ikke sælge det videre, af fødevaresikkerhedshensyn.

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          1
          ·
          6 months ago

          RealFakeLlama at 2024-03-27 15:11:45+00:00 ID: kwt3v57


          Hvis det foregår ordenligt, fx at en registreret slagter kommer ud og gør det, så må man godt.

          Hvor har llamaen dog der fra? Det fortalte gård opdrættere mig og mine forældre, da de viste mig en af de lokale opdræts og gård butik steder de havde fundet. Det er selvf sværer jo længere tiden går, noget med at der nærmest ikke uddannes den slags slagtere mere der har den slags kurser, beviser og registreringer.

          Der skulle også være noget med at dyrlæge attester der skulle være i orden og sådan noget, så hjemme slagtning til salgs øjemed skulle være lidt af et hyr. Men det kan lade sig gøre. Spørgsmålet er om kunderne har råd til en kotelet der koster 150-200kr stykket?

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        6 months ago

        Kim_No-Structure at 2024-03-27 15:04:46+00:00 ID: kwt2mtb


        Vil du ikke liste et par stykker? For mig bliver det nok kun relevant hvis det er steder i Nordjylland, men andre er nok interesseret andre steder i landet

        Det sted jeg plejede at handle, som netop havde nogle få grise og køer, og slagtede et par gange om året, er desværre stoppet, da de ikke længere kun leve op til regler om hjemmeslagtning :-/

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      6 months ago

      papaverliev at 2024-03-27 13:42:20+00:00 ID: kwsoj64


      Du nævner kalve der bliver taget fra deres mødre som det første, men afslutter alligevel med at sige det eneste etiske er at blive vegetar…

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        6 months ago

        lenabmth at 2024-03-27 13:46:49+00:00 ID: kwsp92e


        Fordi OP selv nævner kalve der tages fra deres mor tidligt ;) Selvfølgelig er det eneste helt etiske at spise vegansk men det er ret ekstremt for de fleste. Man skal starte et sted

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      6 months ago

      jesperzt4r at 2024-03-27 14:27:10+00:00 ID: kwsvzxa


      Og derfor spiser jeg kun kød hvis jeg er byen hvor det bliver serveret. Min tanke er, at jeg ikke vil være til besvær, eller tiltvinge mig unødig opmærksomhed. Heldigvis er de fleste restauranter efterhånden ret godt med når det kommer til kødløse retter.

      Jeg ved at jeg ikke kan ‘overholde’ målet om at spise kødfrit, hvis det bliver en belastning. Derfor gider jeg ikke at det bliver fanatisk.

      En kæmpe upside ved at gå vegetarisk hjemme, er at jeg har fundet glæden ved at lave mad igen.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Danbi_K at 2024-03-27 14:03:27+00:00 ID: kwsrzim


    Jeg er selv vegetar pga dyrevelfærd, og jeg forsøger også at skære ned på mælk og ost da mejeriindustrien også medfølger visse dyreetiske problemer såsom tidlig adskillelse mellem mor og kalv. Jeg tror den allerbedste måde at vise hensyn overfor dyrene er ved at skære ned på kød. Jo mindre kød man køber, jo mindre bidrager man til kød-industrien. Man kan også overveje at købe kødfri alternativer fra mærker såsom Naturli’ som tilbyder et alternativ til det konventionelle landbrug og bidrage til deres mission. Hvis man endelig skal købe kød, så gå efter god kvalitet, ikke det billigste.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    RiverFlowingUp at 2024-03-27 13:05:23+00:00 ID: kwsiye8


    Det er ikke nemt. Jeg arbejder landbrug (mere plante/jord end dyr) og spiser ikke kød. Der er ikke nogle reelle garantier for dyrevelfærd i konventionelt landbrug, og de elementer der bliver fremhævet med mærker osv er i min optik ikke tilstrækkelige. Hvis man slår minimumskrav på plads op, så er arealet Per dyr for selv den beste kategori meget lidt plads, feks. Mærkaterne fra Arla med 1-3 hjerter giver køerne minimum 24 timer med kalven for malkekøer.

    Landbrug er en business. Marginalerne er ikke store. Der kan nemt blive klippet hjørner af for at få lidt mere overskud eller spare tid.

    Du kan kigge efter “lokalt” kød, feks fra mindre gårde eller et ko-laug, men der er heller ikke nogle garantier for velfærd.

    Jeg har ikke selv fundet en måde at spise kød på hvor dyrenes forhold er i orden. Jeg har ikke mulighed for at have høns selv, hvilket er den eneste jeg egentligt kunne overveje. Jeg har set hvordan landbrug fungerer indefra og nu vil jeg ikke give mine penge til den animalske industri længere. Æg og mælk er skåret ind til benet og kød er ude.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Reasonable_Tap_8866 at 2024-03-27 13:29:23+00:00 ID: kwsmihv


    Jeg foreslår at man på en tilfældig dato tager årlige kontrol billeder fra et fast monteret kamera i hvert dyrehold. Det billede skal så på pakkerne. Så er producenterne tvunget til at behandle dyrene ordentligt, HELE ÅRET hvis de gerne vil sælge deres kød.

    Som det er nu er det simpelthen for bøvlet som forbruger at skelne mellem misrøgt og dyrevelfærd!

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      6 months ago

      8-16_account at 2024-03-27 13:33:57+00:00 ID: kwsn7v3


      Et enkelt kontrolbillede gør vel ikke så meget, medmindre at det er HELT galt. Så ser man en ko stå på en mark, hvilket er fint nok, men ser ikke dens kalv blive taget 12 timer efter fødsel.

      Eller man ser nogle høns chille, men ikke at de fleste har brækket brystben.

      Eller man ser en gris rulle i noget mudder, men ikke at de smertefuldt får kappet nosserne af.

      Men altså, jo, måske vil det garantere et lidt bedre minimum.

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        6 months ago

        Reasonable_Tap_8866 at 2024-03-27 13:38:49+00:00 ID: kwsnz5k


        Det kan du have ret i. Men personligt har jeg indtryk af at de har de bedre i sommer perioden, så man kunne tage billeder mens de står i stalden. Og det skal selvfølgelig ikke stå alene. Men det ville da give en bedre mulighed for virkelig at se forskel på hvordan dyrenes forhold er

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Jernskaeg at 2024-03-27 13:56:09+00:00 ID: kwsrwu6


    Prøv Jysk Naturkød. Fås ikke mere dyreetisk - friland hele livet, kalvene går med deres mor under opvæksten, kvæget bliver skudt på stedet og slagtet lokalt, og smagen er helt fantastisk. Priserne for meget af oksekødet er endda ret konkurrencedygtige.

    De sælger også får og gris fra lignende ansvarligt opdræt.

    Og hvis du vil købe det mest etisk ansvarlige mælk du kan få i Supermarkedet, så køb Thise Ad Libitum hos Coop - der får kalvene lov at die hos malkekøerne.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    ParadiseLost91 at 2024-03-27 13:45:18+00:00 ID: kwsp0f4


    Dyrlæge her. Køb hos de lokale gårdbutikker, især hvis du kan finde nogle hvor de slagter på egen gård eller lokalt. EDIT: så lige du bor nord for Århus. Vi har mange gode muligheder på Djursland. Kender du Gartnergaarden? Tjek evt deres Instagram og Facebook. De ligger ved Egå.

    Mange private har også noget hygge-kvæg til at gå, hvor man ofte kan få lov at se hvordan dyrene går. Nogle har endda en lille Facebook side, så man kan følge med med billeder osv.

    Jeg bryder mig egentlig ikke om at nævne specifikke mærker, men jeg synes personligt Hopballemølle er et af de bedste bud på etisk opdrættet fjerkræ, hvis du ikke har adgang til lokale gårdbutikker. Noget af det der især skiller dem ud er det faktum, at de slagtes på gården. Der er desværre ikke nok fokus på, hvor stressende og nogle gange horribelt det er for dyr at blive transporteret til slagt. Det er et punkt i dyrets liv hvor vi virkelig kan tale om risiko for forringet velfærd. Hvis dyrene kan slagtes på gården, eller så lokalt som muligt og dermed kort transporttid, så er vi nået langt.

    Fordelen ved Hopballemølle er også, at du kan købe det i hele landet, da de sælges på online butikker som fx Nemlig.com