Olenko ainoa, jolla korventuu päreet nykyisin saatavilla olevien pikaliimojen kanssa? Luotin aikoinaan 3M:n pikaliimaan, jota sai vähän sieltä sun täältä, joten hirveän laajaa kokemusta ei noista “menneen ajan” liimoista ole. Kuitenkin varmaan viimeiseen viiteen vuoteen ei ole tuota enää mistään löytynyt, ei edes mistään nettikaupoista, että voisi tilata. Niin tässä olen yrittänyt löytää jotain korviketta tilalle, ja taas vaihteeksi tulee olo, että helpomalla pääsisi kun ampuisi itseään päähän. Niin montaa eri liimaa ja merkkiä olen kokeilut, eikä saatavilla olevista liimoista ole mihinkään muuhun kuin sormien yhteen liimaamiseen, eli ihoon kyllä puree. Haluaisin vain nopean liiman muoviosien, puun, kiven, pahvin yms liimaamiseen. Esim. Loctite myy montaa eri cyanoakrylaattiliimaa, mainostaen, että se liimaa kaikki materiaalit, vaikka omien kokemuksien mukaan ei liimaa mitään ilman että pidät puristuksissa yli 24h, ja jälkikin on ihan kamala.

Tietääkö joku, onko tässä jotain uusia ihmellisiä säädöksiä takana, joiden ansiosta ei kuluttajille saa myydä enää toimivia liimoja? Onko kenelläkään viimeaikoina ollut käytössä jokin toimiva pikaliima, jota voisi suositella?

  • onoki@reddthat.com
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    6
    ·
    4 months ago

    Itse ostan liimat rautakaupasta (K-raudasta). Ne ovat aina kannatelleet luvatun painon ja tarttuneet luvattuihin pintoihin.

    Valitettavasti en muista liimojen merkkejä suoraan.

    • lexaflexa@sopuli.xyzOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      3
      ·
      4 months ago

      Kiitos vinkistä! 😊 ainakin tuolla k-raudan sivuilla onkin melkein kaikkien pikaliimojen kohdalla maininta, ettei pure polyeteeniin ja polypropeeniin. Tuohon mainintaan en muista törmänneeni ennen, voi toki olla että huolimattomasti olen tuotekuvauksia lukenut tai se on löytynyt jostain ihan pikkupräntillä. En myöskään tiedä yhtään, onko pp ja pe tavallisia muoveja muussa kuin pakkausmateriaaleissa, jos on niin silloin voisi toki olla niinkin, että olen sattunut yrittämään juuri kyseisten muovien liimaamista.

  • JohnEdwa@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    4
    ·
    edit-2
    4 months ago

    Cyanoakrylaattiliimat toimii jotakuinkin kaikki joko yhtä hyvin tai huonosti, valmistajien välillä ei hirveästi ole eroa, tykkää jos materiaalissa on edes vähäsen kosteutta muttei saisi imeytyä pintaan kuitenkaan liikaa - paksummat liimat toimii näissä tilanteissa paremmin.

    Esimerkiksi puuta liimattaessa kannattaa vaan suosiolla käyttää oikeita puuliimoja jos on vähänkään isompaa pintaa ja vaan vähäsen pikaliimaa pitämään asiat paikoillaan liimauksen aikana, ja tietyt muovit ei vaan toimi ollenkaan.

    ABS muovin kanssa taas parasta on asetoni, se sulattaa muovit yhteen yhdeksi köntiksi. Peinoismalli"liimat" on pitkälti tätä eikä siten liimaa yhtään mitään muuta.

  • kehet@suppo.fi
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    3
    ·
    4 months ago

    Tuntuu myös että Suomessa ei myydä missään kovetinta. En tiedä parantaako tai huonontaako liiman kestävyyttä mutta pieniä osia liimatessa ihan näppärää tavaraa.

  • IsoKiero@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    3
    ·
    4 months ago

    Saman olen huomannyt. Gorillan pikaliimaa tulee itse käytettyä, se ei ole koostumukseltaan aivan niin juoksevaa kuin muut merkit, joten sillä saa toisinaan liimattua muutakin kuin sormet yhteen, mutta senkin kanssa “pika” on vähän suhteellinen käsite. Ja tietysti jos liimaus on vain esteettinen niin kuumaliima toimii monessa paikkaa ihan hyvin, kunhan on kunnon pistooli tai niitä puikkoja sulattelee esim. kuumailmapuhaltimella.

    • ananas@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      5
      ·
      4 months ago

      Gorillat on itelläki ollut käytössä, mut samaa mieltä tosta “pika”-osasta.

  • Zucca@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    2
    ·
    4 months ago

    Klikkasin tämän langan auki, koska tahdoin tietää mitä on pikamiina. #lukihärö